Fordele ved elbiler

Så gik det første kalender år som elbil ejer, og vil derfor komme med nogle af de fordele jeg ser ved elbiler fremfor benzin/diesel biler.

Den helt store fordel som jeg ser det er at man kan “tanke” hjemme og derfor altid kan starte dagen med en fuld “tank”. Det kræver selvfølgelig man har mulighed for egen lader. Hvis man har det, så ser jeg det som en stor fordel at man spare turen forbi en tankstation. Hvis man ikke har en på sin evt. daglige rute så vil det være en del tid man spare ved at bilen altid er tanket op til køreturen.

Den næste fordel er prisen på “brændstoffet”. Hvis vi sætter kWh prisen for el til 2,5 kr. og benzin prisen til 14 kr./liter, samt at en elbil køre 5 km pr. kWh, og benzin bil kører 19 km pr. liter, kan vi prøve at lave en sammenligning:

  • El bil ved 100km: 100/5 = 20 kWh * 2,5 kr. = 50 kr.
  • Benzin bil ved 100 km: 100/19 = 5,26 liter * 14 kr. = 73,68 kr.

El og benzin prisen svinger meget, især de sidste par år, og hvor langt man køre pr. liter/kWh svinger også meget afhængig af kørsel og bil type.

Ved benzin pris på 14 kr. vil benzin bilen skulle køre 28 km/l for at være samme pris som elbilen ved 2,5 kr/kWh.

Der findes forskellige afregnings muligheder både med el aftale og lade aftale, så prisen på 2,5 kr./kWh er måske ret højt sat. Grundet solceller har vi givet ca. 1,8kr/kWh forbrugt el i 2022. Hvis vi sætter de tal ind i regnestykket ser det anderledes ud. Så vil benzin bilen skulle op på ca. 39 km/l for at være samme brændstofs pris som elbilen. Eller benzin prisen skulle falde til 9,5 kr./l (ved 2,5kr./kWh) uden at el prisen falder, for at kunne være med.

Når man er på længere ture og skal bruge lynlader, så er prisen dog ofte meget højere end prisen man betaler hjemme, fx omkring 5-6 kr./kWh. Så hvis eneste lade mulighed man har er på lynladere, så vil en elbil være for dyrt som det ser ud lige nu. Dog “kun” omkring 45 kr. mere pr. 100 km i forhold til benzin bilen.

Der er andre og flere udgifter end “brændstof” til biler, men dette er det nemmeste at sammenligne med, og måske også der hvor den største besparelse ved elbiler, udover service også.


Den største ulempe ved elbilen er den kortere rækkevidde i forhold til benzin bilen. De fleste benzin biler kan vel nemt køre 600-800 km på en tank. Hvor el biler ligger omkring de 400 km, for dem der er til at betale 😉

Benzin tank på 50 liter svare ca. til et batteri på 485 kWh (kilde og her). Det er der endnu ingen elbiler der har i nærheden af. 100 kWh er omkring standarden lige nu, og det er endda højt sat. GMC Hummer EV skulle være på vej med lige over 200 kWh, men bliver jo næppe billigt. Så der er stadig et stykke vej op til samme energi kapacitet som benzin bilerne.

Fordi benzin biler kun udnytter omkring en tredjedel af energien så behøver elbil batterier ikke være helt så store. Da el motorer udnytter tæt på 100% af energien til bevægelse. Der er heller ikke tab der bliver omsat til varme. Teoretisk burde et ca. 160 kWh batteri give samme rækkevidde som en 50 liter benzin tank. Lige som ved benzinbiler så er der stor forskel på hvor meget kørsel man får ud af sin tank og det afhænger stadig af bil type og kørsel stil.


ChatGPT opsummere: Fordelene ved at eje en elbil i forhold til en benzin- eller dieselbil inkluderer:

  • Miljøvenlige: Ingen udstødningsforurening.
  • Lavere driftsomkostninger: Billigere elektricitet, mindre vedligeholdelse.
  • Støjsvage: Mindre støjforurening.
  • Regenerative bremser: Genindvinder energi og øger effektiviteten.
  • Kørselsfordelene: Privilegier i visse områder.