Garmin Oregon 750t – Mini anmeldelse

Så blev mit GPS/Geocaching udstyr opdateret med 10 år:

4 stk. GPSer

Modtog den nye Garmin Oregon 750t for 2 uger siden, som jeg i øvrigt fik til en rigtig god rabat på Garmin.dk, ellers havde jeg overvejet Marinetorvet da de skulle levere et godt kort med i prisen.

Og vi kan lige tage det med kortet først. Marinetorvet har en gennemgang af de forskellige kort der findes til Garmin GPSer. Det TopoActive der er med på t-modellen skulle være baseret på Open Street Maps og det er helt fint, så man har lidt når man er på tur. Dog er det jo ikke helt opdateret (i hvert fald før feb. 2015), heldigvis findes der mange steder hvor man hente mere opdateret OSM kort. Som er meget nemt at ligge på GPSen som et ekstra kort i forhold til min gamle 60CSx’er, det er bare at ligge .img filen ind på den og så virker det. I 60CSx skulle jeg vælge alle kort i MapSource og lade den overføre, det kunne godt tage flere timer. Så helt klart en forbedring der 🙂

Billedet er lidt snyd da jeg ikke har brugt GPS72 til geocaching, men til gengæld er 12MAP endnu ældre (ca. 14 år) og var den jeg brugte til min første geocache.

60CSx understøtter jo ikke geocaching på samme måde som de nyere GPSer hvor der bliver lavet en gc_visits fil som kan uploades til Geocaching.com så logging af de geocaches man har fundet er meget nemt og hurtigt. Så det er noget nyt jeg skal vænne mig til. Men det er klart en hjælp hvis man finder mange caches samme dag eller der går lang tid mellem man får dem logget online.

Noget af det helt nye i Oregon 700 serien er Geocaching Live der betyder man kan hente geocaches direkte fra Geocaching.com via WiFi eller Bluetooth på GPSen. Praktisk hvis man ikke har fået dem lagt ind på forhånd et sted man lige er. Og det virker umiddelbart fint.

En mere ny ting der også høre under Geocaching Live er “Auto Upload logs”, hvis det er slået til og der er internet forbindelse, så bliver geocachen logget direkte på Geocaching.com. Det er smart nok, men da det er lidt besværligt at skrive en god log på GPSen er det ikke umiddelbart noget jeg kommer til at bruge. Jeg håbede den bare ville ligge en Field Note op på Geocaching.com, men sådan virker det ikke.

Det ser i øvrigt ud til at man skal vælge “Vis geocache koder” under Geocaching opsætning for at gc_visits.txt filen indeholder GC koderne som både GSAK og Geocaching.com skal bruge for at finde cachen. Jeg tror dog det er en fejl i softwaren, eller mig der ikke har testet godt nok endnu, for det ser ikke ud til at være sådan på andre Garmin GPSer. (Update: Det må være en fejl i software, jeg ændrede til Vis navn og genstartede GPSen, lagde så nye caches ind og nu logger den rigtigt)

Så noget der er meget nyt for mig som gammel 60CSx bruger – aktiviteter 🙂

Jeg skal til at vænne mig til at starte og stoppe aktiviteter hver gang jeg bruger GPSen, men den kan så tilgengæld sættes op med forskellige data felter som huskes per aktivitet. Så den altså viser noget andet over kortet når jeg bare går en tur end når jeg geocacher, så er sådan set smart nok, bare noget jeg lige skal have sat mig lidt mere ind i. GPSen kan også sættes i “klassisk mode” så den ikke bruger aktiviteter.

Her til sidst lige et par noter til mig selv 😀 Nu da jeg har fået en GPS der bedre understøtter Geocaching (og især logging af dem) skal jeg vist til at bruge “Corrected Coordinates” i GSAK når jeg løser puzzles/mysterys fordi så bliver de vist det rigtige sted på GPSen og jeg kan nok bedre logge dem rigtigt. I dag har jeg brugt child waypoints til final koordinater fordi det så mest rigtigt ud (det er sådan man gør når man opretter nye geocaches på Geocaching.com) og så kunne jeg skrive en note med hvordan den var løst. Heldigvis er det også en user note funktion i GSAK til det i stedet.

Et andet lille tip ang. Corrected Coordinates, man skal passe lidt på med at bruge det på Geocaching.com hvis man også bruger GSAK, da GSAK ikke ved når man har rettet det på .com siden. I øvrigt samme problem kan jeg forstå hvis man bruger CC til at holde styr på hvilke challenge cacher man må logge – hvis de bliver flyttet får man ikke det nye koordinat.